Historia

Skomakare Axel Karlson uppfinner världens första universallim

Det ursprungliga receptet blandades ihop av skomakaren Axel Karlson. Han behövde ett bra klister för att laga skosulor och experimenterade med olika lösningar. Till slut hittade han en som höll mot slitage, fukt och kyla bättre än något annat. Karlsons Klister var skapat.

Klistret var baserat på filmrester från Svensk filmindustri som smältes ner med aceton och blev världens första syntetiska universalklister. Kvaliteten var revolutionerande och överträffade på alla sätt de tidigare limmerna som var baserade på råvaror som ben och fisk.

1922 kom den fattiga norrlandspojken Olow Klärre över receptet. Han vidareutvecklade det och insåg tidigt värdet av reklam som utmärkte sig. Åsnan Peppo fick agera dragplåster i reklamen tillsammans med en mängd olika brev från autentiska kunder som vittnade om klistrets förträfflighet inom de mest otroliga områden. Annonsering var ett av de viktigaste sätten att nå ut till konsumenterna redan under 20-talet.

"Epokgörande nyhet! Karlsons Klister"

Detta var en annonsrubrik i Dagens Nyheter den 18:e augusti 1922. Nordiska Kompaniet meddelade, att ”nutidens bästa kraftlim” demonstrerades i ljusgården. Samma dag fanns även en annons från Axel Karlson & Co, som inbjöd läsarna till att ”taga del av våra demonstrationer av Karlsons Klister”. Priset för tuben var 1,25 kronor och generalagent för Stockholm var en viss Olow Klärre.

Demonstrationen i ljusgården följdes upp av en mycket uppmärksammad kupp mot vaktparaden, då Olow ledande en åsna med reklamplakat plötsligt tog täten vid marschen mot slottet. Just denna dag filmades vaktparaden av SF:s journalfilm. Denna journalfilm blev Sveriges första reklamfilm.

Nöjda konsumenter klarar allt med Karlsons Klister

En viktig del av marknadsföringen av Karlsons Klister var utlåtanden från nöjda konsumenter. Där fanns skomakare Rubbestad som ”sparade många slantar” med Karlsons Klister-lagningar och prästen i Skåne som råkade bita av en stifttand strax före predikan. Med Karlsons Klister satt tanden snart på plats igen.

Den schweiziska klockindustrin fäste rubiner på urtavlorna med hjälp av Karlsons Klister och Vatikanmuséet i Rom använde limmet för att pussla ihop mångtusenåriga skärvor till dess ursprungliga form. När lämningar från Jerikos murar hittades, använde isländska arkeologer självklart Karlsons Klister.Vid den nordiska arkeologiska spetsbergexpeditionen 1959 användes klistret till det mesta. Allt kunde man göra med Karlsons Klister - till och med laga spruckna ägg och stoppa blodflöde.

Efter kriget 1945 var det dags för en återlansering av Karlsons Klister. Då kunde man i Stockholm få se en åsna, som hoppade fallskärm över Södertörns lantbruksmöte. Ja, allt var möjligt med Karlsons Klister och tuben med den glada åsnan fanns snart i alla hem och det gör den än idag.

Under de 50 år som följde utvecklades försäljningen och Karlsons Klister-tuben blev en av de mest sålda limmerna i Norden.

Med UHU in i framtiden

År 2001 togs ännu ett viktigt steg i historien. Då köpte UHU Sveriges mest kända lim och har nu utvecklat ett modernt högkvalitativt sortiment för 2000-talets krävande konsumenter.

Åsnan finns självklart fortfarande med - och så skall det förbli i många år till.

bakåt